Agenda

ECT- De neurobiologie van elektroconvulsietherapie, een multi-level analyse met Dr. Jean-Baptiste Belge

05
apr

Webinar 20u

Elektroconvulsietherapie (ECT) is een van de meest effectieve biologische behandelstrategieën voor depressie.

Naast het gekende therapeutische effect op de stemming heeft ECT ook een opmerkelijke impact op psychomotorische en cognitieve symptomen, beide kernelementen van het depressieve syndroom.

Aangezien de neurobiologische mechanismen die aan deze effecten ten grondslag liggen grotendeels onbekend zijn, word dit de focus van dit webinar.

  • Psychomotorische symptomen van depressie omvatten veranderingen in beweging en activiteit, zoals vertraging van spraak, beweging en denken, evenals vermoeidheid en lichamelijke zwakte. ECT kan deze symptomen verbeteren door het verminderen van de activiteit in bepaalde delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de depressieve symptomen
  • Cognitieve symptomen van depressie omvatten problemen met concentratie, geheugen, aandacht en besluitvorming. ECT kan deze symptomen verbeteren door de verbeterde doorbloeding en activiteit van bepaalde delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor deze cognitieve processen.

Jean-Baptiste Belge is arts in opleiding tot psychiater en doctoreerde aan de Universiteit Antwerpen. Hij is postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Antwerpen en het RadboudUMC.

Accreditering “Psychiatrie” is aangevraagd

Tarieven: 30€ VVP-leden – 20€ ASO VVP-leden en 60€ andere


Iedereen van harte welkom

 

Dr. Peter Niemegeers
Wetenschappelijke secretaris VVP

Info

op woensdag 05 apr 2023

vvp activiteit

Plaats:
Online

Organisatie:
VVP

Spreker(s):
Dr. Jean-Baptiste Belge

Moderator:
Peter Niemegeers

Accreditering

Organisatornummer: 2.862

Erkenningsnummer activiteit: 23002020

Rubriek: 2

Accrediteringspunten: 1,5